Publikáció

Tura kulturális élete

A kezdőpontunk az, hogy adott egy lelkes, kreatív fiatalos csapat tele ötletekkel és adott egy város, ahol számtalan kiaknázatlan lehetőség van. Ha a kettőt összegyúrjuk, a fejlődés és innováció útjára léphetünk. A közösségi elidegenedés nem csak a mai rohanó világunk miatt van, hanem amiatt is, hogy az emberekhez házhoz jön a kultúra a tévén és az interneten keresztül és elkönyveltük magunkban, hogy ez így van jól. A közösségi kultúra nem pótolható ezen a csatornán keresztül, hiszen annak pont az a lényege, hogy olyan emberekkel töltsük a szabadidőnket, akiket ugyanazok a dolgok érdekelnek, mint minket. Azonos érdeklődési kör, közösségi értékteremtés, a magamra szánt minőségi idő nem pótolható egy jó filmmel vagy sorozattal. Minden embernek van olyan tevékenység, amire ha lehetőséget kapna, hogy megtanulja vagy kipróbálja, nem mondana nemet. Van akit a társastáncok, másokat a nyelvtanulás, a kézimunka, extrém sportok vagy politika érdekel. Az itt lakó emberek eldönthetik, hogy milyen kulturális-, sport- vagy közösségi csoporthoz csatlakoznának szívesen. Jelenleg kevés a lehetőség, mert kevés ilyen csoport van. Ennek hogyan kezdenénk neki? Megkérdeznénk az itt lakó embereket, hogy milyen tevékenységben, csoportban venne részt szívesen és az itt élők véleménye alapján kezdenénk el a szervezést. Minden itt lakó véleményére kíváncsiak vagyunk, hiszen nem csak egy szűk rétegnek szól a kultúra Turán, hanem az egész közösségnek.

Tura kulturális életében több kiemelkedő eseményt is megemlíthetünk, mint a hagyományok őrzését, ezt demonstrálja a Bárdos napok vagy épp a rendszeres néptánc és népdal bemutatók. A városunkban nem csak hagyományőrző csoportok működnek, vannak más típusú kulturális bemutatók is, mint a Turai Komédiások színdarabjai, a Világi női kórus és egyházi kórus előadásai vagy a balett csoport táncbemutatói. A kultúrotthonban működik néhány kultúrcsoport, de sajnos a lakosság nagyon kis százalékát szólítják meg ezek a bemutatók és programok. A kulturális élet fellendítéséhez meg kell találni azokat a területeket, amelyek érdeklik az itt élő embereket.

Kevés nagyszabású, sokakat megmozgató rendezvény van Turán. Sajnos egyetlen olyan esemény van, mely az itt élő közösség érdeklődését felkelti, ez pedig a városnap. A közösség építése és fejlesztése időt és energiát követel. Számos olyan dolog van, amely az itt élőket összekovácsolja, és ez nem csak az, hogy egy településen élünk. Miért ne ünnepelhetnénk közösen azt, hogy összetartozunk? Miért ne ünnepelhetnénk közösen a Föld napját, a termékenység napját? Miért ne lehetne több olyan rendezvény, amely képes megszólítani Tura lakosságát?

A közösség építését belülről kell elkezdeni, de fontos, hogy a környezetünkre is legyünk tekintettel. Testvérvárosi kapcsolatainkba nem szólhat bele, nem vehet részt bárki Turáról, csak egy szűk, itt lakó réteg. Sokan nem is tudják, hogy milyen testvérvárosunk van, milyen gyakran találkozunk velük, hogyan működik a kapcsolattartás. Erről nincs kommunikáció, nincs a lakosság bevonva, pedig számos település büszke arra, hogy a testvérvárosával milyen jó a kapcsolata. Lehetőséget kell adni minden itt élőnek, hogy ha szeretne csatlakozhasson a testvérvárosi kapcsolattartásba és ötleteivel erősítsünk és javítsunk a kommunikáción. A szomszédos településekkel is működhetne szorosabb összetartás, hiszen az érdeklődési körünk, a gyökereink csak néhány kilométerre választanak el minket egymástól.

A kulturális élet akkor működik jól egy településen, ha válaszolni képes az ott élők igényeire. A közösséget először belülről kell felépíteni és ha már jól működik, érdemes nyitni kifelé, azok felé a csoportok felé, akik kíváncsiak ránk, segíteni szeretnének nekünk. Tura régebben kiemelt szereplő volt a környék kulturális életében, számos kultúrcsoporttal, rendezvényekkel, sokakat megmozgató programmal. A lehetőség a mi kezünkben van.


Amennyiben tetszik a kezdeményezés, kérlek, segítsd munkánkat azzal, hogy like-olod és megosztod az oldalunkat!