Fejlesztési terv

Városunk felvirágoztatására közös erőfeszítésre van szükség. A tervezet megvalósításával Tura regionális vezető szerepe erősíthető és a lakosok életszínvonala is javítható. A tervezett fejlesztések koncepciója az alábbiakban olvasható.

Hamis ígéretek

A legtöbb kampányígéret azt használja ki, hogy az embereknek azt mondják, amit hallani akarnak. Ki ne szeretne abban bízni, hogy a választások után minden rendbe jön? A nyertes visz mindent és másnap már egy új világban ébredünk. Ismerős ez mindenkinek, ugye? Sokszor viszont a nagy ígérgetésben elfelejtik az ok-okozat működését. Ki ne látná, hogy mi a probléma? Ki ne látná azt, hogy súlyos gondok vannak különböző területeken az oktatástól kezdve az utak állapotán át egészen a társadalomban mélyen rejtőző félelmekig. Mi nem a teljesen nyilvánvalót akarjuk ígérni. Mi megoldást kínálunk arra, hogy ezeknek a problémáknak a gyökérét orvosoljuk. Mindennek az alapja a pénz, ezért a következőben annak próbálunk utánajárni, hogy hogyan lehet növelni az önkormányzat költségvetését. Ha ez megvalósul, lehetőségünk fog nyílni arra, hogy orvosoljuk a már mindenki által ismert problémákat.

Városfejlesztés modern köntösben

Manapság a legnagyobb érték a figyelem. Azok az emberek vagy cégek, amelyek képesek óriási figyelmet generálni azok irányítják a tőzsdéket, a piacokat, de még a saját pénztárcánkat is. Ékes példa erre az Amerikai Egyesült Államok elnöke, akinek egy "twitter-bejegyzése" képes megingatni bármelyik gazdaságot. Ez a mai modern társadalom egyik legerősebb eszköze, amin keresztül már Ausztráliában elektromos erőművet építenek, csak azért, mert egy internetes felületen felhívást kapott egy amerikai techstartup. A világ kinyílt és már nincs helye a lokális gondolkodásnak, a Föld számos országa elérhető egy karnyújtásnyira.

A megoldás

Tura egy több szempontból is kiaknázatlan hely. Világviszonylatban a mi városunk egy nagyon előkelő helyet foglalna el, ha létezne egy ilyen rangsor. Ha erre felhívnánk a világ figyelmét , akkor számos országból jönnének ide befektetők akik révén Tura egy új korszakba lépne. És hogyan tudjuk ezt megcsinálni? Fiatalok vagyunk, beszéljük a nyelveket, programozunk, szörfözünk a weben, tartalmakat gyártunk, dinamikusságunk és rugalmasságunk megkérdőjelezhetetlen. Turának szüksége van egy olyan új arculatra, ami több nyelven képes bemutatni városunk szépségét, előnyeit. El tudjuk mondani angolul, németül, franciául, hogy "Befektetők! Itt egy hihetetlen kisváros Magyarország szívében, gyertek ide, fejlesszetek!".

Félsz?

Biztos lesz olyan, aki hirtelen arra gondol, hogy mi lesz, ha itt hirtelen ilyen nagy és erős cégek megjelennek. Mi fog történni a vállalkozásokkal? Mi lesz a helyi kis üzletekkel? Gondolkodjunk el azon, hogy például hol lehet nagyobb forgalma egy egyszerű kézműves boltnak? Budapesten a legforgalmasabb helyen, vagy mondjuk egy kis vidéki városban? Azt hiszem ez egy ésszerű szemléltető arra nézve, hogy minél több és erősebb cég van egy városban, annál jobban jár mindenki. Ez kézenfekvő és nem szabad félnünk a fejlődéstől, de nem feledkezünk meg múltunkról sem, kezdeményezésünk kiemelten szeretné támogatni a hagyományőrzést és a helyi mikro-vállalkozásokat, termelőket, piacot és vásárt. Mert a múltunk közös, de a jövő rajtunk áll, éljünk hát ezzel Október 13-án.


Fő irányvonalak


 • Egészségügy

  Öregedő társadalmunk jelentős problémákkal küzd az egészség terén. Szűrővizsgálatok és a turai ügyelet kiemelt támogatásával jelentősen javíthatunk kilátásainkon. Fontos, hogy területen dolgozók bevonásával és segítségével egy új, működő helyi rendszert dolgozzuk ki.

 • Munkahelyek

  Többek között Hatvan és Jászfényszaru példája is azt mutatja, hogy a város mennyit tud profitálni abból, ha egy-egy nagyobb cég vagy gyár jelen van. Az önkormányzat költségvetését is növelheti és a helyiek számára munkahelyet teremt. Egy újfajta turai arculat segítene nagyobb cégek idevonzásában.

 • Szociális terek

  Míg régebben a vidéki emberre a nyitottság és a közösségi összetartás volt jellemző, mára az emberek egyre jobban elszeparálódtak egymástól, háttérbe szorult a kötetlen kommunikáció. Ezért van szükség a közösséget összekovácsoló programok támogatására és szociális terek fejlesztésére.

 • Infrastruktúra és városkép

  Az utak jelentős része botrányos, ezek hátulütőit a turai lakosok és az átutazók is nap mint nap megtapasztalják. De több helyen a város felügyelete alá tartozó közterület is elhanyagolt állapotban van. A költségvetéstől függően ezeknek a helyzetét rendszeresen felül kell vizsgálni.

 • Biztonság

  Városunk egy viszonylag biztonságos település, de érdemes lenne megfontolni kamerák telepítését a legforgalmasabb részeken és ehhez megfelelő rendőrségi ellátást is biztosítani. Megfelelő források esetén a polgárőrség jelentős támogatása is szóba kell, hogy kerüljön.

 • Alternatív erőforrások

  Ösztönözni kellene az alternatív erőforrások használatát turai lakosok körében. Érdemes lenne átgondolni egy, az egész települést ellátó, alternatív rendszer kidolgozásán. Városunk rendelkezik jelentős hőenergiával is, amit szintén érdemes lenne vizsgálni.

 • Információtechnológia

  A rohamosan fejlődő személyes- és szervezeti kommunikációs rendszerek előnye nincs kiaknázva, pedig ezeket helyesen felhasználva megkönnyíthetnénk a mindennapjainkat.

 • Hulladék újrahasznosítás

  A legtöbb háztartás jelentős zöld-hulladékot termel, de sokszor ezeket helyben újra lehetne hasznosítani. Érdemes lenne összefogni a helyi vállalkozásokkal egy újfajta élelmezési rendszer kidolgozásában. Ez a rendszer hibás, hamarosan lejáró, egyéb módon nem felhasználható élelmiszerek újrahasznosítását oldaná meg.

 • Mezőgazdaság

  Fontos lenne vizsgálni, hogy milyen termőterületek állnak rendelkezésre, amiket önkormányzati segítséggel lehetne hasznosítani azoknak az embereknek, akik más területen elhelyezkedni nem képesek. Így értékteremtő munkát tudnánk biztosítani, ami többszörösen megtérülne.

 • Innováció

  Mindig is azok a városok és társadalmak voltak sikeresek, amelyek tudtak újítani, megújítani és megújulni. Ehhez arra van szükség, hogy városunkat bekapcsoljuk a nemzetközi vérkeringésbe és az itt élő tehetségeinknek felületet, esélyt adjunk.

 • + Köznevelés, közoktatás

  A célkitűzésünk az, hogy minél több gyermek járhasson bölcsődébe és óvodába saját lakhelyünkön. Iskolai területen is hasonló problémák megoldása a cél.


Amennyiben tetszik a kezdeményezés, kérlek, segítsd munkánkat azzal, hogy like-olod és megosztod az oldalunkat!